Dag 10. Vrijdag 6 juli 2012

DSCF3716_resizeBergen, maar dan in Noorwegen

We worden wakker door het trillen van de boot. Hij is aan het aanleggen in Bergen. We doen onze ogen nog even dicht want het was vannacht een beetje laat geworden. Als we onze ogen weer open doen, voelt het warm aan. De zon staat fel te branden op ons balkon en dat is binnen al te merken.

Aankleden en ontbijten. Eerder toch nog dan we in gedachten hadden. Even na 10 uur lopen we van boord de stad in. Al direct komen we bij de oude overblijfselen van een burcht, de Bergenshus Festning, met de Rosenkrantz toren uit 1270. Daar treffen we onze barman ook aan en we zeggen hem even snel gedag om daarna foto’s te gaan schieten bij de burcht.

We gaan daarna verder en komen bij de originele houten huisjes waar Bergen beroemd om is – Bryggen – en die staan voor de oude Noorse bouwstijl. De koopmanshuizen zijn meermalen door brand verwoest, maar telkens weer opgebouwd. Een deel wordt op dit moment trouwens gerenoveerd. Zelfs de straatjes zijn van hout! Het geheel staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

P1020713_resizeWe lopen verder de stad in, richting een kabelbaan – de Floibanen – die ons gaat brengen naar een mooi uitzichtpunt. Het ziet ernaar uit dat we wel een tijdje in de rij zullen staan, maar er gaat meer in zo’n treintje dan je denkt en de rit duurt ook maar een kleine 2 minuten, tenzij een gondel een tussenstop moet maken op een tussenstation. Deze kabelbaan bestaat uit 2 treintjes op een rails die met een kabel via het bovenstation, met elkaar verbonden zijn. Behalve de eindhaltes zijn er dus 2 tussenstops. Zelf stoppen we daar niet, maar later zien we vanuit de stad dat het andere treintje daardoor halverwege de route stil staat. Het verklaart ook waarom we tijdens het wachten langer dan 5 minuten geen treintje in het station hadden. Het uitzicht is prachtig en het is helder warm en zonnig. De temperatuur is 26 graden, zien we op een display.

Terug naar beneden en verder door de stad.  We gaan bij een fotozaak naar binnen om de foto van ons met de serveersters af te laten drukken. Met de laptop hebben we daar nog een tekst en onze namen op gezet om ze te bedanken voor hun goede en gezellige service. We gaan weer verder.

We komen  aan bij een groot plein met een flinke vijver (de Festplassen) waar een paar mensen met vliegeren bezig zijn. Er zitten er 2 aan elkaar vast. De eerste hangt al hoog in de lucht, maar de tweede heeft moeite omhoog te komen. Als we hem maar niet op onze kop krijgen.

Door naar de mooi Maria Kirche. Ook even naar binnen, waar een heerlijke stilte hangt. Camera op stil en paar plaatjes schieten. Vervolgens de botanische tuin in die er vlak bij ligt. Die is niet zo groot, maar ligt vol schaars geklede mensen die van de zon genieten.

P1020734_resizeWe gaan de foto’s ophalen, en dan toch even een Macje doen. Nou dan merk je wel wat het prijsverschil is. Bijna 2 keer zo duur als in Nederland, maar de cola kun je zelf bijvullen.

We tellen het overgebleven Noorse geld en gaan op zoek naar een leuk Trollen-beeldje. We vinden na een paar zaken bezoeken een leuke die binnen het budget past. Inpakken maar en dan maar eens terug naar de boot. Daar gaan we nog even op het dek liggen (dat ondertussen al flink vol ligt) om van de zon te genieten. Dan gaan de trossen los en de toeter luidt ons laatste vertrek uit Noorwegen in. We moeten onder een brug door en hoewel je weet dat het past, voelt het toch spannend aan om te zien hoe de schoorstenen er net onderdoor (lijken te) gaan. We zien nog een brug aankomen, maar dan draait de boot en varen we een andere kant op. Terug naar de hut, klaarmaken voor weer een lekker gewichtsverhogend diner.

Het valt ons op dat er naast de gebruikelijke glazen ook champagneglazen staan. Dus er gaat wellicht weer iets gebeuren. Vandaag voor ons geen soep. Het is een vissoep en daar hebben we geen trek in, dus nemen we in plaats daarvan vandaag een kaasplankje.

Als het moment voor het nagerecht aangebroken is, gaat opeens het licht uit. De muziek begint en de obers komen binnen met schalen ijstaart en vuurfonteinen. Dan worden vervolgens de diverse medewerkers naar voren gehaald, te beginnen met de maitre de hotel en zijn assistenten, de obers, de chefkok, souschef en verder ook de kamermeisjes en -jongens. Vervolgens wordt er getoost op Italiaanse wijze en genieten we van de ijstaart met champagne.

Onze serveersters krijgen nu van ons de envelop met de foto van gisteravond met daarop een tekst om ze te bedanken voor de mooie cruise. Ze vinden het erg leuk.

We gaan de eetzaal verlaten, want de kelners moeten nog de zaal voorbereiden voor de tweede zitting. We lopen nog even langs de receptie voor een paar vragen en gaan dan naar onze kamer. Op ons balkon kunnen we nog heerlijk zitten. Het is warm en zelfs de zon pakt nog een groot deel van ons balkon mee.

DSCF3819_resizeWe gaan naar de bar, waar op dat moment bijna alle barkrukken leeg zijn. We starten met de laatste cocktail uit de Costa serie en dat is de Costa sea, daarna nemen we een frozen Margarita, gevolgd door een Galliano om af te sluiten met de beroemde Limocello.

We raken aan de praat met een Nederlands stel en door de gezelligheid is het al snel kwart over 12. Tijd om maar eens naar de kamer te gaan. Verhaal af te schrijven en de foto’s te bekijken en te kiezen voor dit verslag. Dus voor we erin liggen…..

Morgen dag op zee.