Dag 12. Zondag 8 juli 2012

20120708_060304_resizeFinale

Het is 5 uur in de ochtend als we wakker worden. Als Jeroen door de gordijnen gluurt ziet hij dat we net de Noordzee verlaten en dus bijna bij de sluizen van IJmuiden zijn. We piepen daarom snel in ons ondergoed ons balkon op en zien hoe we inderdaad de grote sluis in varen en de schuifdeur zich achter ons sluit. Het water achter de sluis lijkt niet veel te zakken en vervolgens varen we door naar Amsterdam.

We gaan niet meer slapen maar kijken van binnen hoe we verder varen en gaan om 7 uur douchen en aankleden. We pakken de laatste spullen in en verlaten de kamer voor een laatste ontbijt op het schip. Op het dek vinden we buiten een rustig plekje.

Als we bij de Passengerterminal komen, varen we deze eerst voorbij naar een breder stuk van het IJ waar het schip om gaat draaien. Wij kijken aan de achterkant van het schip en zien hoe de achterkant rakelings langs de kade gaat…

Als het schip goed en wel aangelegd is, begint het uitladen van de koffers. Er staan vele vrachtwagens met goederen klaar om het schip weer te bevoorraden en we zien ook meer dan 30 bussen klaar staan voor passagiers met transfers en excursies in onze hoofdstad.

Om 10:30 is onze labelkleur aan de beurt om te verzamelen en van boord te gaan. We worden uitgezwaaid door een aantal bemanningsleden en voor de laatste keer laten we onze Costa card scannen. We komen de hal in waar de bagage staat en door de indeling in kleuren, is ook vrij snel onze koffer te vinden. We lopen dan ook al om ongeveer 10:40 met de koffers naar het Centraal Station en hebben de trein van 11:08 naar huis.

Nog enige informatie over cruisen met Costa20120708_142031_resize

Hieronder nog wat informatie voor wie overweegt ook een cruise te gaan doen. Let wel: deze informatie zal misschien niet voor elke rederij of cruise gelden.

Inschepen
Bij aankomst krijg je een volgnummer en in de terminal wordt omgeroepen welk nummer (en lager) aan boord kan gaan. Als je aan boord gaat, lever je eerst je gezondheidsverklaring in, daarna volgt nog een veiligheidscheck, een foto-moment en dan kom je aan boord waar je je inschepingsformulier (reeds ingevuld via internet of van je reisbureau gekregen) inlevert en wordt er een foto van je gemaakt.

Dan loop je door naar je kamer waar de nodige informatie en je Costacard (sleutel, betaalmiddel en incheck/uitcheckkaart tegelijk) al klaar ligt. Ook staan daar je koffer(s) die je eerder af hebt gegeven.

Tevens ligt er een emergecy drill kaart voor de oefening later voor vertrek. Deze oefening is verplicht en door daarbij je kaart af te geven, kan men zien dat je hebt deel genomen. Verzuim je, dan moet je de volgende dag een instructiebijeenkomst bijwonen om 9 uur.

Betalen aan boord
Zoals gezegd is je Costacard je betaalmiddel aan boord. Hiervoor moet je binnen 48 uur je creditcard koppelen aan deze kaart of contant 150 euro per persoon op de kaart storten. Zorg dus dat je je creditcard mee hebt of voldoende contant geld.

Bij elke betaling moet je de bon ondertekenen ook als je voor dranken een all-inclusive hebt afgesloten.

Aan boord wordt elke dag een programmablaadje uitgebracht, de Today,waarin heel veel nuttige informatie te vinden is. Er is veel gratis te doen waaronder elke avond een andere show in het theater. Voor de 4D-bioscoop (3d film van 15 tot 20 min met extra effecten in bv stoelen), het golfen en de race-auto moet je echter extra betalen. Kaartjes kun je kopen in zuilen met een groot touchscreen.

All inclusive beverages
Aan boord kun je gratis onbeperkt (gewone)koffie, thee en water drinken. Bij het ontbijt zijn er enkele vruchtensappen beschikbaar. Voor een kleine 20 euro per dag heb je all inclusive beverages. Dan kun je onbeperkt frisdranken, diverse speciale soorten koffie, wijn en ook diverse cocktails, likeuren en ander alcoholische dranken nemen. De drankenkaart is groot en alleen de met een ster gemerkte dranken vallen buiten all-inclusive. Maar de keuze is groot.

Een blikje frisdrank kost 2,95, alcoholische dranken zitten tussen de ongeveer 5 en 7 euro. Daarbij komt nog een service charge van 15%. Ook dranken bij het diner moeten betaald worden of vallen onder all inclusive.

Internet
Internet was op dit schip middels wifi overal te gebruiken. Het is wel kostbaar: 50 cent per minuut, of bundels van 10 euro voor een uur, 24 euro voor 3 uur of 75 euro voor 10 uur. Bij elke boeking komen 3 euro administratiekosten. De gekochte tijd kan gedurende de hele reis worden gebruikt, maar vergeet niet uit te loggen om de tijd te stoppen. Het is niet echt snel, omdat het allemaal via de satelliet moet. Je kunt het op elk apparaat gebruiken, maar 1 tegelijk. Je schaft een bundel aan met je kaartnummer en kiest zelf een wachtwoord. Wil je even niet met de laptop maar met je telefoon online, of een pc in de internethoek gebruiken, dan log je met die gegevens in. Je kunt een overzicht vinden waarop staat hoeveel en wanneer je wat verbruikt hebt en wat je nog tegoed hebt.

Overigens bleek dat we, behalve de eerste en laatste zeedag, vrijwel altijd goed contact hadden met de netwerken van Noorwegen. Het kan goedkoper zijn die te gebruiken en internet op telefoon te benutten.

Aan boord is ook een netwerk kat zich in naam kenmerkt met een 19xx nummer. Het betreft een netwerk dat gebruik maakt van de satelliet. Hiervoor gelden doorgaans hoge prijzen voor gebruik.

Diner
Het diner is altijd op een vaste tijd (eerste zitting 18:30, tweede zitting 20:45), aan een vaste tafel, met vaste obers/serveersters. Dranken die je de eerste avond bestelt, staan de volgende dag ook al klaar. Bestel je b.v. een flesje rosé, dan tref je de volgende dag deze reeds geopend in de koeler bij je tafel. Wil je toch wat anders, dan is dat geen enkel probleem.

Diner betreft een à la carte 5 gangen keuze-menu, met iedere dag een andere kaart. Enkele gerechten zijn elke dag te bestellen, los van de kaart.

In de Today kun je de dresscode vinden voor het diner. Echter, kom je niet in gala als dat het thema is, dan is dat geen probleem. Alleen korte broeken zijn voor de heren niet toegestaan.

Ontbijt en lunch
Het ontbijt en de lunch gaat met buffetten. Je kunt ook in het restaurant eten met bediening, zonder reservering (hebben wij niet gedaan). Het ontbijtbuffet heeft vrijwel elke dag hetzelfde aanbod, met een ruime keus in warme en koude gerechten, vers fruit, et cetera, en de lunch varieert wat met specialiteiten van de dag. Tijden worden elke dag in de Today genoemd (krijg je de avond vantevoren in je hut).

Foto’s
Bij het aan boord gaan werd er een foto gemaakt die we later konden kopen voor 14,99. Nou je wilt misschien wel meteen een mooie herinnering kopen, maar weet dat er gedurende de hele reis op diverse momenten fotografen langs komen, b.v. bij het diner of op excursie. Je kunt dus ook even wachten of er leukere foto’s komen. De eerste foto werd later tegen gereduceerd tarief aangeboden.

Nederlands
Hoogst waarschijnlijk niet altijd het geval, maar op deze reis waren de Today en de menukaart in het Nederlands. Wel zo makkelijk.

Excursies
Vooraf of aan boord kun je excursies boeken. In de Today staat hoe laat je voor welke excursie moet verzamelen. Bij het boeken weet je de tijd dus nog niet. Bij ons varieerde de starttijd van 7:30 tot 14:00 uur. Op de verzamelplek aan boord krijg je een busnummer toegewezen en wordt je geroepen als je kunt ontschepen. Je krijgt dan voorrang op andere passagiers met het van boord gaan.
Wil je zonder excursie van boord gaan terwijl het nog erg druk is met verlatende passagiers, dan moet je een volgnummer halen. Dit geldt alleen als er met tenderbootjes ontscheept moet worden. Ook hierover alles in de Today.

Ontschepen
Bij diverse stops kan aangelegd worden maar het komt ook voor dat je met een tender (kleine bootjes die het schip mee heeft) naar wal wordt gebracht. Ze zetten meerdere tenders in. Per tender kunnen 120 passagiers mee. Ook hierom wordt in groepen ontscheept.

Bij aankomst in Amsterdam is ontschepen geregeld middels gekleurde kofferlabels. De koffers moeten uiterlijk 1 uur ‘s nachts al voor de hut gezet worden en worden dan weggehaald. Vergeet geen kleding voor de laatste dag bij je te houden. Om uiterlijk 8 uur ‘s morgens moet je je hut verlaten. De bars en restaurants blijven uiteraard beschikbaar om te wachten tot de ontschepingstijd.

Zo, dan sluiten we hiermee dit vakantieverslag af. Wij hebben erg genoten en gaan zeker binnen 3 jaar weer een cruise doen. Dan krijgen we namelijk nog korting van Costa Club waarvoor we ons (gratis) hebben aangemeld!

Groeten,

Jeroen en Co

One thought on “Dag 12. Zondag 8 juli 2012

 1. Sandra Koopmans schreef:

  Goedemiddag Co en Jeroen,

  Wat hebben jullie het weer leuk gehad!!

  Leuk om te horen, zien en te lezen!

  Gezellig dat jullie er waren!

  Met vriendelijke groet,

  Sandra Koopmans

Comments are closed.