Dag 7. Dinsdag 3 juli 2012

DSCF3344_resizeLofoten en Wickie de Viking

Vandaag komen we aan op de Lofoten. Vanwege het vroege tijdstip van de excursie hier, hebben we een korte nacht achter de rug. Ook nog eens een wat onrustige nacht, door de ruige zee. Jeroen is er een beetje misselijk van geworden en heeft gisteravond voor de zekerheid de prullenbak naast bed gezet, maar die is ‘s morgens gelukkig nog leeg…

De wekker staat op half 7, maar we zijn al voor die tijd wakker. Precies op dat moment varen we langs de eerste rotsen van de Lofoten, een eilandengroep die zo’n 80 km voor de kust ligt. We nemen snel een douche en een ontbijtje en zakken dan af naar dek 3 om ons te melden voor de excursie van van vandaag. Niet veel later gaat het schip voor anker in de Buksnes fjord, tussen de plaatsjes Leknes en Gravdal op het eiland Vestvagoy. Met tenderbootjes gaan we naar de wal. Het is hier knap koud, 9 graden zien we later in de bus, met een fris windje. Uitgerekend vandaag hebben we de zomerjas aan met alleen een t-shirtje eronder. In de bus is het al snel aangenaam en we vertrekken naar de eerste stop: het Lofotr museum in Borg. Hier leren we meer over de tijd van de Vikingen. Op een akker zijn bij toeval de resten van een Vikingboerderij gevonden, de grootste die ooit is ontdekt: 83m lang. Er is op het terrein een replica van gemaakt, waar we wat meer uitleg krijgen. In het museum zelf kunnen we met een inventieve audio-tour in het Engels wat meer over de Viking-cultuur te weten komen. Ook krijgen we nog een mooie film te zien met het verhaal van een Viking meisje, die met haar ouders per Vikingschip naar IJsland vertrekt en later terugkeert op haar geboortegrond.

DSCF3385_resize1Na het museum rijden we verder rond op het eiland Vestvagoy en vertelt de gids wat meer over het leven hier op de Lofoten. Een belangrijke inkomstenbron (na toerisme) is de visvangst. Van januari tot april komen hier enorme scholen kabeljauw langs om kuit te schieten. Al eeuwen lang worden daarom in deze tijd vissers naar de eilanden gehaald. Moesten die vroeger gewoon maar onder hun bootje slapen, later werden er op last van de koning hutjes gebouwd, waar 8 vissers in konden slapen, de zogenoemde rorbuer. Er staan er nog steeds diverse op de eilanden, maar nu ingericht voor toeristen. De hutjes zijn altijd rood geschilderd, want dat was de goedkoopste verf. Het pigment kon van vissenbloed of dierenbloed worden gemaakt. Je maakt hier echt de blits als je je huis wit verft, of als je daar geen geld voor hebt, alleen de voorkant. We leren ook een nieuwe manier waarop je stokvis kunt eten. In Nederland weken we de stokvis eerst om hem zacht te maken en koken hem daarna nog in schoon water. Hier eten ze ook wel stokvis gewoon droog,  ‘s avonds buiten in de tuin, met een hamer erbij en een biertje! Aldus de gids.

P1020492_resizeWe stoppen nog op een paar uitzichtpunten, om van de mooie groene bergen en de baaien te kunnen genieten en daarna rijden we terug naar de haven. In de souvenirwinkel kopen we een kaasschaaf (in tegenstelling tot wat je zou denken een Noorse uitvinding!) en een ijsbeer-knuffeltje. Daarna gaan we weer met de tender aan boord van de Deliziosa en nemen we een lunch met Griekse specialiteiten. Lekker hoor!  Intussen is het aardig zonnig geworden en we besluiten om even lekker op een stretcher op het dek te gaan liggen. Dat is dan toch weer een cadeautje.

Even na vijven komen de laatste tenderbootjes terug naar het schip en deze worden weer aan de zijkanten opgehesen. Daarna lichten we h20120701_222708-1et anker en zetten we koers naar Trondheim. Wij maken ons op voor het diner met onze vaste serveersters Jennifer en Burhial uit India, even later gevolgd door een paar drankjes op onze vaste stek aan de centrale bar met barman Mojan uit de Filippijnen. Vandaag een banana diaquiry (op herhaling), een Costa Sky en de vaste limoncello tot besluit.

Op weg naar de kamer kopen we nog een foto van onszelf op de Noordkaap. Overal waar  je komt staan namelijk Costa fotografen (stiekem) opgesteld om foto’s van je te nemen. Lekker commercieel natuurlijk, maar dit keer vinden we ‘m toch wel erg leuk. Hup, je zwaait even met Costa card en de deal is weer gemaakt.

Bij de kamer aangekomen genieten we nog voor de laatste keer van de middernachtszon. Het is een fraai gezicht met zon en wolken in diverse kleuren. Morgen weer een echte zonsondergang, om 23:39 uur…