Dag 8. Woensdag 4 juli 2012

DSCF3466_resizeTrondheim en achter de schermen.

We zijn wakker om half 9 en beginnen ons gebruikelijke ritueel. Vandaag slaan we het ontbijt over, want we willen om 10 uur bij een presentatie (in het Nederlands) zijn, die gaat over Costa, de schepen van Costa en het leven aan boord voor het personeel. Een kijkje achter de schermen dus.

De presentatie wordt gegeven door  Jacco, onze Nederlandse host. Hij begint over het ontstaan van Costa, een klein produktiebedrijfje die goederen vervoerde per boot. Later zijn ze passagiers gaan vervoeren om vervolgens geheel over te stappen op het organiseren van cruises. De gehele vloot, de grootste van Europa, wordt getoond en ons schip valt in de categorie middelgroot.

Aan de hand van foto’s krijgen we een kijkje in delen van het schip die je normaal niet ziet, zoals de keuken, machinekamer, controlekamer, de brug, wasserij, bakkerij, banketbakkerij. Alles is aanwezig om alles te kunnen doen. Ook werkplaatsen voor reparatie en onderhoud aan bv meubilair.

DSCF3455_resizeWerken op de Costa boten is afzien van vrije tijd. Afhankelijk van je functie, werk je dagen van 8 uur aaneen, 2 shifts van 4 uur, of 12 uur per dag (zoals in de wasserij die dag en nacht doorgaat). Contracten zijn voor 4, 6 of 8 maanden en je hebt dan geen enkele dag vrij. Maar het zou wel goed verdienen.

Voor het personeel zijn aparte ruimtes om te verblijven in die enkele uren dat ze niet hoeven te werken. Een paar kantines met zelfservice en een plekje buiten op de voorplecht. De kapelaan is de populairste man aan boord want hij zorgt voor films, organiseert activiteiten voor personeel, heeft fietsen te leen en is altijd beschikbaar voor een praatje.

Getallen worden ook genoemd, maar niet alles hebben we onthouden. Wel dat er 160 obers zijn en er 35 km toiletpapier wordt ingeslagen.

Na zijn verhaal van 45 minuten volgt nog een video in het engels. Erg leuk om zo te zien, maar ik zou niet zo willen werken. Velen hebben een gezin thuis en zien die dus 8 maanden niet.

Tijdens de presentatie legt de boot aan in Trondheim. Wij gaan eerst vroeg lunchen voor we van boord gaan. De stad is te belopen en dus gaan we er zelf op uit. Jeroen heeft een neef met zijn vrouw in Trondheim wonen. Helaas zitten die nu net in Nederland, maar we zoeken wel het huis op waar ze wonen en maken daar een foto van. Daarna gaan we verder het “sentrum” van Trondheim verkennen. Het is een leuke sfeervolle stad met leuke winkels en afwisselende gebouwen. Het is lekker weer en de truien die we voor de zekerheid meegenomen hebben, kunnen in de rugzak blijven.

Eén van de hoogtepunten is een flinke kathedraal, de Nidarosdom. Vooral de voorkant is rijk voorzien van beelden en versiering. Het is het belangrijkste heiligdom van Noorwegen en gebouwd over het graf van St. Olav. Ook treffen we een kleinere kerk aan (de Var Frue Kirke) en als we daar binnen gaan, lijkt het alsof we een tweede, oudere voorgevel aantreffen. Zeker weten we het niet, maar het lijkt erop dat de kerk later uitgebreid is. Aan de andere kant van de rivier is een wijk met oude houten (pak)huizen helemaal opgeknapt: Bakklandet. Het is er heel gezellig geworden, met cafeetjes, restaurantjes en kleine winkeltjes. Je komt er via de oude houten brug: Gamle Bybro.

P1020542_resizeOok lopen we wat winkels in en uit. In een Dressmann winkel (Vroom deed niet mee) kopen we drie poloshirts voor de prijs van 2. Weer mooi meegenomen. Opvallend is dat bepaalde ketens blijkbaar op 2 of 3 locaties een winkel hebben.

Het centrum is niet groot en we gaan dus iets verder, en komen langs een stadion…. Nou ja, dan moeten ze de tribunes er nog wel een keer omheen bouwen want het blijkt een sportveld voor atletiek te zijn.

Ondertussen heeft de tijd ook niet stil gestaan en wordt het tijd om weer richting boot te gaan. Er komen ondertussen ook behoorlijk donkere wolken aan, maar die laten niets vallen en drijven over.

Aan boord komen we even bij op ons balkon. We evalueren dat het cruisen wel goed bevalt en dat het ook goed geweest is om voor de dranken “all inclusive” te nemen. Zo kunnen we eens rustig drankjes uitproberen, wat we anders nooit zouden doen. We willen de volgende cruise dan ook maken op de Costa Laveloza.

Bij het diner gaan we een stapje verder. Doen we normaal 5 gangen, nu nemen we een keer het kaasplankje er extra bij, maar voor 1 persoon en dat delen we dan gewoon. Het eten smaakt weer uitstekend. O ja, in de presentatie werd nog verteld dat etensresten gedroogd worden en daarna verbrand. De warmte daarvan wordt weer voor het koken gebruikt. Ze proberen zo weinig mogelijk afval te produceren en alles wordt gescheiden. Blik wordt geperst, papier en glas versnipperd en het toilet…. dat gaat in een tank waar bacteriën het water zuiveren en dat water, wordt na controle opnieuw gebruikt. Het drinkwater is trouwens zeewater dat gezuiverd wordt en weer wordt voorzien van de nodige mineralen om als veilig drinkwater te kunnen worden gebruikt.

Ja, zo leer je nog eens wat. We gaan weer naar de bar en nemen vandaag een onuitspreekbaar drankje, maar komt neer op Grappa met iets van honing. Daarna nemen we een Costa Wind en sluiten af met de traditionele Limoncello. We besluiten eens een kijkje in het 20120704_233822_resizecasino te nemen. In de zaal ernaast zijn mensen aan het dansen, maar daarvoor hebben wij nog wel een paar drankjes nodig, dus terug naar het casino. We willen ook even spelen en stoppen de Costa kaart in een fruitmachine. Het is even uitzoeken hoe het moet, maar het lukt om 10 euro op de kaart te zetten en te gaan spelen. De machine laat ons een lekker tijdje spelen, maar uiteindelijk is de pot leeg en hebben wij er ook wel even genoeg van. Op naar onze hut, op naar bed. Morgen niet al te vroeg op, maar dit verslag moet er nog uit en de foto’s moeten nog uitgezocht worden.