Jordanië, Petra

Zondag 3 december 2017

Iets voor de wekker van 7 uur zijn we wakker. Het weer ziet er goed uit. De ochtend rituelen verlopen zo soepel dat we ruim op tijd klaar zijn. Ondertussen varen we recht op Jordanië af en zien we links Israël en Egypte liggen. De telefoon heet ons vanmorgen eerst welkom in Saoudie Arabië, Israël en uiteindelijk Jordanië.

Vandaag zitten we in een bus met Nederlanders. Bus nummer 2.

We maken een schitterende rit door overwegend kaal rotsgebied en de gids legt een en ander uit over de steensoorten en de bewoners in het gebied. Zo zijn er hele oude bedoeïenen die niet in betonnen huizen willen wonen maar liever in een tent of gewoon onder een boom.

We komen door het gebied waar Mozes met volk van Israël zou zijn neergestreken na de exodus uit Egypte. Verderop in de bergen zou hij de tien geboden hebben ontvangen. En even later wijst de gids ons op de graftombe van Aäron, hoog op een bergpunt.
Onderweg passeren we ook een aantal vrachtwagens met elk een wieken blad van een windmolen. Verderop zijn ze bezig om windmolens te bouwen op land van bedoeïenen die daar erg blij mee zijn omdat ze de grond tegen een flink bedrag verhuren hiervoor.

De weg waarover we rijden is de Kings Way. Onderweg maken we een korte stop met een schitterend uitzicht over de bergen. Deze pas ligt op 1700m hoogte. Er is een shop waar we een klein pluche kameeltje kopen en pas te laat realiseren dat we opgelicht zijn. Maar goed, de schade is te overzien.

Als we bij Petra aankomen meldt Co het toch even bij de gids, al is het maar dat het bekend is. De gids pakt meteen zijn telefoon en later meldt hij ons dat ongeveer 15 euro naar zijn bankrekening overgemaakt zal worden en dat wij het geld nu van hem krijgen. Dat hoeft niet meteen van ons.

Bij Petra is een groot toeristenoord ontstaan – Wadi Musa – met 57 hotels. In het luxe Mövenpick mogen wij de lunch gebruiken. Het is er druk en toevallig krijgen wij daarom een tafeltje in de mooie lobby. Er ligt allerlei lekkers op het buffet maar wij houden ons een beetje in. We kunnen geen zware maag gebruiken op de lange voettocht straks.

Om 1 uur gaan we op weg met de rondleiding door de oude stad Petra, de vroegere hoofdstad van de Nabateërs. Van de ingang tot het hoogtepunt is ongeveer 45 minuten lopen waarvan grotendeels tussen steile hoge rotswanden. Dit is de vroegere rivierbedding die The Siq wordt genoemd. Het eerste stuk van het pad is wel vrij open waardoor er flink wat zandverstuivingen zijn. Het is een indrukwekkende wandeling en doordat we regelmatig ook stoppen voor wat uitleg, staan we na ongeveer 5 kwartier voor het monument dat bekend geworden is door met name de film Indiana Jones: The Treasury.

Maar daarmee is de wandeling nog niet bij het keerpunt. Er is nog veel meer te zien, waaronder de koningsgraven en het theater. Als de gids aangeeft dat we bij het einde zijn en op eigen gelegenheid terug kunnen gaan, hebben we daar ook ruim 5 kwartier voor. We lopen dus nog klein stukje verder om nog een hele mooie gevel hoog in de rotsen te zien. Ongelooflijk dat deze hele stad zo’n 2500 jaar geleden in het zandsteen is uitgehakt. Er hebben ooit 25.000 mensen gewoond. Het lag op verschillende handelsroutes o.a. voor wierook.

Dan willen we een boekje over dit gebied kopen. We stellen de gids voor dat hij dat betaalt en dat de rest van wat we zouden krijgen fooi is voor hem. Dat is een aardige fooi maar wij zijn al heel blij dat deze man dit voor ons geregeld heeft en die verkoper er niet mee weggekomen is. Zelf hebben we ook niet goed opgelet.

Tijd om terug te keren naar de ingang. Dat is wel wat zwaarder omdat we nu omhoog moeten. Nu wordt het voor Co wel merkbaar dat hij nog niet geheel de oude is, maar het gaat goed.

Om kwart voor vier zitten we ruim op tijd in de bus. Terug naar het schip. Onderweg zien we de zon onder gaan over de mooie bergen en even later staat zelfs de maan al laag aan hemel. Prachtig gezicht.

Vanuit de bus gaan we direct door naar ons restaurant voor het diner. Onze hoofdober Luis is er nog niet en er zijn ook nog geen andere gasten. Prima diner met vandaag als afsluit-drankje Wodka-7Up.

Vervolgens gaan we naar de hut om onze spullen af te droppen en de kaartjes van de paspoorten te halen want we moeten ons paspoort ophalen in het theater. Onderweg spreken we nog een Duits echtpaar dat ook in onze buurt in het restaurant eet.

Met de paspoorten weer naar de hut en aan het verslag. Het schip is om half 8 aan de kortste vaart van deze hele cruise begonnen, namelijk naar Eilat, wat gewoon aan de overkant ligt van waar we lagen, maar om onbekende redenen varen we een heel stuk om. Rond kwart over 9 beginnen we met de manoeuvres om daar aan te leggen. Ondertussen weten we dat we al om 6:30 moeten verzamelen voor onze excursie, dus slaan we de bar een keertje over en gaan zo vroeg naar bed.

Morgen hebben we de lange excursie naar Jeruzalem. We zullen daar waarschijnlijk pas ‘s avonds laat van terug zijn. Het verslag van morgen volgt dus waarschijnlijk pas dinsdag.

2 thoughts on “Jordanië, Petra

  1. Ed en Willem schreef:

    Bij deze foto’s klopt ons hard. Wij gingen om zes uur in de ochtend de kloof in tot smiddags vier uur. Er is heel veel meer te zien als je de tijd hebt. Achter het theater begint de wandelroute de bergen in met ook nog gebouwen. Maar, jullie zijn er geweest, een van de mooiste plekken op aarde.

  2. Henk schreef:

    Mooie stop. Fijn dat Co het allemaal kon bekijken. Zoiets wil je niet missen

Comments are closed.