Zeedag 4 – Suez kanaal

Zaterdag 2 december 2017

Vandaag staat de doorvaart van het Suez kanaal op het programma. Het schip is om 3 uur vannacht aan de reis begonnen bij Port Said, hoewel we daar gelukkig al slapend niets van mee hebben gekregen.

Volgens de informatie op de Diario di Bordo zouden we om 7:30 uur de grote Al Salam brug over het kanaal moeten passeren. Het treft dat we al om 7:00 uur wakker worden, dus doen we meteen de gordijnen open en zien…. helemaal niets! Het zit potdicht van de mist. We kunnen niet eens de voorkant van het schip zien, als we op ons balkon langszij kijken. De GPS op de telefoon van Jeroen geeft aan dat we vlakbij de brug moeten zijn en dan opeens, ja hoor, daar komt vanuit het niets de brug hoog over het schip heen. Hebben we hem toch een beetje meegekregen.

We gaan douchen en boven ontbijten in het Club restaurant. Dan lijkt de mist iets op te trekken en zien we in ieder geval wat meer van de oevers. Veel zand en af en toe iets van bebouwing en een paar palmbomen. Het kanaal is aan beide zijden afgezet met een muur of een hek en het schip krijgt een escorte mee voor de doorvaart. Later zien we dat voor en achter ons een paar grote containerschepen meevaren in het konvooi.

Tijdens het ontbijt gaan we af en toe even buiten kijken om wat foto’s te maken. Als we een grote stad passeren zien we langs de oever een moskee en een kerk gebroederlijk naast elkaar staan. Een mooi symbool. Even verderop volgt een dubbele spoorbrug en een drukke veerpont. Verder zijn er continue veel kleine vissersbootjes bezig met de vangst van vandaag.

Het kanaal is 197km lang en de doorvaart duurt 11 tot 15 uur, dus we hebben nog wel wat tijd om er wat van te zien zonder mist. Eerst hebben we om 9:45 uur de gratis rondleiding door de keuken. Daarvoor moeten we de beschermende kleding weer aan en dan neemt de Nederlandse host Wim ons mee door de keuken van het grote restaurant. Altijd weer indrukwekkend om te zien hoe strak georganiseerd zo’n keuken in elkaar zit. En hoe schoon het er overal is. Daar nemen ze geen risico mee. Na afloop krijgen we nog een hapje en een drankje en kletsen we wat na met een echtpaar uit België en twee oudere zussen uit Nederland die de laatste jaren samen reizen. We wisselen zo wat ervaringen en tips uit over het reizen met Costa.

Daarna gaan we weer even naar onze hut om vanaf ons balkon te kijken. We zijn inmiddels op het grote Amaro meer aangekomen. Daar zien we ook een strook land met grote villa’s, ongetwijfeld bedoeld voor de rijkere Egyptenaren. Vanaf de vissersbootjes wordt soms gezwaaid. Het zal voor de bewoners hier heel normaal zijn om elke dag zulke grote schepen langs te zien komen. Volgens de informatie kunnen dat er wel tot 97 per dag zijn. Voor ons is het natuurlijk een compleet nieuwe ervaring hier in het Suez kanaal.

Voor de lunch gaan we naar het buffet op dek 9, vandaag met Mexicaanse specialiteiten. De mist is ondertussen helemaal opgeklaard, hoewel het een beetje heiig blijft. Het kanaal is duidelijk zwaar bewaakt. Aan beide kanten muren, hekken, wachtposten en ander militair vertoon. De economische belangen van het kanaal zijn waarschijnlijk enorm groot. Aan de oostkant van het kanaal is er voornamelijk zand en woestijn. Aan de westkant zijn ook wel groenere stukken te zien, met palmbomen, of lapjes landbouwgrond.

Volgens de GPS zijn we bijna aangekomen in Suez, waar het kanaal eindigt. We blijven aan dek tot we in de verte de uitgang zien en bekijken het laatste stukje vanaf ons eigen balkon. We passeren nog een mooie moskee langs het water en dan neemt de loods al toeterend afscheid van ons schip.

Dan is het bijna tijd om ons bij de Spa te melden voor de derde en laatste behandeling van ons pakket, de Aroma Spa pakking. De dames zorgen weer goed voor onze ontspanning en als we bij onze positieven komen, is het al na vijven! Dan willen we ons eigenlijk naar de kamer haasten om ons aan te kleden voor de Costa Club Cocktail, want daar wordt dan ook een foto van ons genomen waar de kapitein later in gemonteerd wordt.

De cocktail is al begonnen als wij er arriveren, maar de fotograaf wil evengoed wel proberen om in het pikkedonker een foto van ons te nemen voor het groene scherm. We zullen zien wat ervan terecht gekomen is.

Hierna kunnen we meteen door naar het diner, waar we een oversized kalfskotelet geserveerd krijgen, op aanrader van de ober. Hij is inderdaad erg lekker. Het toegift-drankje van onze ober is vandaag de BaCo.

Het schip vaart nu door de Golf van Suez en zal vanavond laat “afslaan” naar de Golf van Akaba. Morgen hebben we de excursie naar de oude stad Petra. We zijn benieuwd!

4 thoughts on “Zeedag 4 – Suez kanaal

 1. Ava schreef:

  Wat een mooie foto’s weer, jullie als kerstkroketjes verpakt. Ook de foto’s van de omgeving en het containerschip zijn heel leuk om te zien.
  Ik wens jullie nog heel veel plezier en dank voor het mee mogen kijken.
  Groetjes uit een mistig en nattig en waterkoud Hoorn.

 2. Ton en Marijke schreef:

  O jongens ik ben een beetje jaloers .en Petra is geweldig

 3. Ed en Willem schreef:

  We sluiten ons aan bij Ton en Marijke: Petra is geweldig. Ben benieuwd of het er druk is. Wij waren er in oktober 1995.

 4. Henk schreef:

  Jammer van de mist. Maar nog een hoop moois gezien en goed voor jullie zelf gezorgd.

Comments are closed.