Piraeus

Dinsdag 28 november 2017

We worden om half 8 wakker in de haven van Piraeus. In deze drukke haven van Athene wemelt het van de veerboten en andere schepen, maar vanaf ons balkon kunnen we de Costa Luminosa niet zien liggen. Bij het ontbijt komen we erachter dat de Luminosa een stukje verderop ligt, bij een cruise terminal om de hoek. We kunnen vanuit het restaurant nog net de boeg zien.

Na het ontbijt gaan we lopend de stad in. We zijn een aantal jaren geleden al eens op vakantie geweest in Athene en hebben nu even geen behoefte aan een excursie daarheen. Helaas begint het net een beetje te regenen als we de terminal uit zijn. Gelukkig staat de kerk Agios Nikolaos vlakbij en kunnen we daar binnen even schuilen. We branden meteen een kaarsje voor onze dierbaren die er niet meer zijn.

Als de bui is weggetrokken lopen we verder de stad door. Zoals we al gelezen hadden is het een vrij drukke en rommelige stad. Toch zijn er wel een paar mooie plekjes te vinden, zoals de jachthaven en paar leuke winkelstraatjes met etalages in kerstsfeer. Als de zon doorbreekt, kunnen de jassen meteen in de rugzak, want die heeft hier nog wel kracht. We lopen weer terug richting de haven en passeren dan nog de markt met – helaas voor Co – veel vers gevangen vis.

We komen uit bij de grote veerboten die van hieruit vertrekken naar de vele Griekse eilanden. Langs het water lopen we weer terug naar de cruiseterminal. Eigenlijk willen we direct aan boord gaan voor de lunch, maar toevallig komen we in de terminal barman Mojan tegen, die de afgelopen 8 maanden op de Costa Luminosa heeft gewerkt en vandaag naar huis mag. We gaan even koffie drinken en praten bij met elkaar. Hij is blij dat hij naar huis mag en vooral dat hij sinds 8 jaar weer eens Kerst thuis kan vieren met zijn familie in Manilla. Hij heeft al een nieuw contract gekregen voor volgend jaar. Toevallig gaat hij dan werken op de Mediterranea, waar wij nu mee aan het varen zijn.

Na het afscheid van Mojan gaan we aan boord en we zijn nog op tijd om een keertje op dek 10 te lunchen in het Club restaurant. Onze ober Luis is er niet, maar zijn collega Mark wel. Die is vanmorgen al van boord geweest om bij een Nike outlet center in de buurt wat inkopen te doen. Het menu van de lunch ziet er goed uit met kastanjesoep, wild-stroganoff en chocoladetaart toe.

We gaan even rusten en wat lezen in onze hut. We kijken mooi uit op de levendige  haven en de achterliggende bergen. Dat is dan weer een voordeel van deze panorama suite. Als je in een suite zit, brengen ze je ook elke dag een nieuwe fruitschaal. Die krijgen we natuurlijk niet elke dag helemaal op. Jeroen vraagt daarom aan onze cabin steward Byron wat er met het overgebleven fruit gebeurt. Gelukkig wordt dat niet weggegooid, maar er wordt gekeken of het nog elders gebruikt kan worden, bijvoorbeeld in de ruimte voor de crew. Dat is fijn om te horen en we zullen Byron ook wel eens rechtstreeks van fruit voorzien.

Om 5 uur vertrekt het schip uit Piraeus naar Heraklion. We besluiten om dit aan dek te gaan bekijken. Het is altijd weer een leuk gebeuren, met de touwen die los gaan, de loods die aan en van boord gaat, de manoeuvres van het schip en dan dit keer met de ondergaande zon erbij. De Costa Luminosa vertrekt ook om 5 uur en draait als eerste weg uit de haven. Niet veel later volgen wij en samen varen we langzaam verder weg van de lichtjes van Athene.

Om 6 uur lopen we het Club Restaurant in voor het diner. Het smaakt allemaal weer prima, met vanavond o.a. vitello tonato vooraf en speenvarken als hoofdgerecht. Bij het toetje krijgen we vandaag een glaasje wodka van ober Luis. Straks nog een cocktail aan de bar en dan zullen we vast weer lekker slapen. Kalinighta!

 

One thought on “Piraeus

  1. Henk schreef:

    Altijd leuk om weer vaste gezichten te ontmoeten.
    Blijven genieten zou ik zeggen.

Comments are closed.