RIO – BUA Laatste, laatste, laatste

Woensdag 12 december 2018

Een paar dagen geleden hadden we in ons verslag aangegeven dat de feestjes in het restaurant bij het diner afgeschaft waren. Normaal vonden die verdeeld over de hele cruise plaats, maar nu blijkbaar achter elkaar. Vreemd is wel dat het restaurant en de rest van het schip niet op elkaar aansluiten. Eergisteren was kledingadvies “wit” en was het Italiaanse avond in het restaurant. Gisteren was het kledingadvies Italiaanse kleuren, rood, wit en groen, maar in het restaurant waren witte doeken ter versiering opgehangen. Tja…..

De ober zette gisteren de verdubbelaar in. Dat wil zeggen dat hij de portie vlees bij het hoofdgerecht dubbel liet komen. Zo kreeg Co twee biefstukken en ook het vlees op Jeroens bord was hoger dan normaal. Ze verwennen ons. Tegen het einde was er dus weer een feestelijk optreden van een aantal obers die dansten op een zeer klein oppervlak en dus moesten oppassen elkaar niet te raken.

Bij ons bezoek aan de bar, overhandigen we een envelop met kerstkaart en geld aan één van de barmannen die dat direct doorgeeft aan de leidinggevende van die bar. Uit zicht wordt die geopend en ze zijn er blijkbaar erg blij mee want één van hen trekt meteen een fles champagne open en zet twee glazen voor ons neer. Ook de limoncello aan het einde is opeens verdubbeld. Nou, ze hebben het verdiend. Ze hebben goed voor ons gezorgd en ons het gevoel gegeven dat we speciaal waren. Ook de kerstkaart met persoonlijke boodschap wordt gewaardeerd.

De sfeer is erg feestelijk vanavond in de Atriumbar. Er wordt veel gedanst en dat maakt het extra gezellig, hoewel praten wat lastiger is door de luide muziek.

We hebben vannacht voor de laatste keer een uurtje extra en omdat we er op tijd in gegaan zijn, zijn we dus vroeg wakker. Vroeg aan het ontbijt en meteen daarna voor de laatste keer onze rondjes op het dek aan het lopen. Vanaf nu komt het woordje “laatste” veelvuldig voor want binnen 24 uur zullen we van boord gaan, helaas. Het is bewolkt en er staat een sterke wind dus in één richting moeten we stevig tegen de wind in lopen, terwijl we met de wind mee meer beschut lopen en dus niet net zo hard geduwd worden. Langzaam maar zeker komen er schaduwen op het dek van de relingen en andere zaken, tekenen dat de zon toch probeert door te breken wat uiteindelijk lukt. De temperatuur is wel wat lager dan voorgaande dagen, maar we gaan dan ook steeds verder van de evenaar af.

Na onze rondjes nemen we bij Susan weer onze colaatjes en dan door naar het theater om ons paspoort op te halen. Dat moesten we aan het begin van de reis inleveren, zodat de autoriteiten deze in kunnen zien zonder dat we daarvoor langs moeten komen.

Het is nu 10 uur en in een bar achter op het schip is een uitleg van de procedure van ontschepen morgen. Hoewel we dat verhaal wel kennen, gaan we toch even kijken om te zien of er iets afwijkends is en wie er allemaal zijn. Het duurt nog geen 20 minuten en dan kunnen we gaan lezen tot de laatste lunch. Daarna voor de laatste keer naar de Samsara spa.

Op het balkon gaan we weer een stukje lezen. We varen al een tijd langs de kust van Uruguay, die duidelijk te zien is. Even na 16:00 uur komen we bij Punta del Este, een grote stad zo te zien aan de flatgebouwen. Voor de kust daar liggen twee eilandjes, Isla de Lobos en Gorriti. Op deze eilandjes leeft een kolonie van 250.000 zeeleeuwen en zeehonden en is daarom sinds begin jaren ’90 een beschermd natuurpark.

Isla de Lobos is duidelijk herkenbaar aan de vuurtoren uit 1858. We zoomen in met de camera’s, om te zien of we zeeleeuwen kunnen spotten, maar we zijn er niet zeker van. Totdat Co een foto neemt van het vlakke Gorriti en daarop zijn ze beter herkenbaar. In de buurt zouden ook orka’s en walvissen moeten voorkomen, maar we zien helaas niets zwemmen.

Het schip gaat hier westwaarts de monding in van de Rio de la Plata. Aan deze rivier ligt verderop Buenos Aires, onze eindbestemming van deze reis. Vanavond moeten we inpakken en de koffers buiten de hut zetten. Die treffen we dan morgen in de terminal aan. Niet vergeten wel kleding voor morgen uit de koffers te laten. Hoewel de cruise eindigt, hebben we nog 2 dagen in Buenos Aires, dus blijf ons volgen.