Kerkyra / Korfoe / Corfu

Maandag 11 november 2019

Fort met vuurtoren

Het was gisteravond weer gezellig aan de bars. In de Libra bar raakten we aan de praat met een Engels echtpaar, waarvan de vrouw visueel gehandicapt is. Zij blijken in februari ook met de Deliziosa te hebben gevaren. Nadat wij van boord waren, hebben ze daarmee de terugreis van Florida naar Europa gemaakt. En nu doen ze op de Luminosa eigenlijk weer dezelfde route andersom. Zaterdagavond spraken we in deze bar een Duitse vrouw, die met haar verstandelijk gehandicapte dochter op reis is. Ze vertelde dat bij Costa de begeleider gratis meereist. Dat is natuurlijk een mooie deal. Ze zijn beiden duidelijk dol op cruises, want ze hebben er al veel gemaakt samen.

Even klimmen maar dan mooi uitzicht over Kerkyra

Vanmorgen worden we wakker in de haven van Korfoe-stad. De één schrijft Korfoe, de ander Corfu. De Grieken noemen het Kerkyra, daar is dan verder geen discussie over. Het weer ziet er prima uit. Zonnig en het gaat een graad of 21 worden hier vandaag. Na het ontbijt gaan we op pad. We hebben besloten om hier geen excursie te boeken, maar de stad op eigen gelegenheid te gaan bezoeken. Het centrum is ongeveer een half uur lopen vanaf de haven, dus dat is prima te doen.

Het Liston

Om 9:00 uur zijn we op de kade en wandelen we langs de kust de stad in. Onderweg komen we langs het nieuwe Venetiaanse fort, wat hoog op een heuvel ligt. Eenmaal in het centrum is daar het oude fort zichtbaar, wat op een eilandje voor de kust ligt. Dit is ook Venetiaans, herkenbaar aan het logo van de gevleugelde leeuw. We kopen een toegangskaartje en lopen helemaal naar het hoogste punt, bij de vuurtoren. Hier hebben we een magnifiek uitzicht over Kerkyra, de havens met o.a. ons cruiseschip, de Ionische Zee en in de verte de bergen van Albanië. Bij het café van het fort nemen een welverdiend colaatje en dan gaan we verder de stad in.

Gezellig buiten zitten in november

Jeroen kan nog wel een nieuwe zwembroek gebruiken. Eén van de twee van thuis meegenomen exemplaren bleek beschadigd. De winkel had nét de zwemkleding opgeborgen voor het winterseizoen, maar de eigenaresse is binnen twee minuten terug. Er zit een mooie blauwe bij, dus geslaagd! Ook voor Co gaan we nog wat shoppen. Die slaagt bij de Adidas winkel voor een nieuwe sportbroek. En ook voor souvenirs kunnen we hier goed terecht.

Agia Spyridon

Het toeristen seizoen is hier nu een beetje over. Er hangt een lekkere Griekse sfeer in de stad. Het is mooi weer en veel Grieken zitten buiten aan de koffie op een terrasje of op een bankje te genieten van de zon. Wij gaan lunchen bij een taverne op het terras. Wat heerlijk om in november lekker buiten te kunnen eten!

Het “nieuwe” fort

Het oude centrum van de stad bestaat uit allemaal smalle straatjes, met hoge bebouwing. De toren van de kerk Agia Spyridon steekt hier nog ruim bovenuit. In de kleine winkeltjes is van alles te koop, vooral veel mooie handgemaakte waren. Als we uitgedwaald zijn door de straatjes, gaan we weer richting de kustweg naar de haven. Hier zien we nog een echtpaar bezig met buurtkatten voeren. Dat doen ze kennelijk trouw, want de meeste katten zien er goed uit.

Wat is Griekenland zonder……

Het was een leuke kennismaking met dit Griekse eiland. Het nodigt zeker uit om hier een keer terug te komen, want er is nog veel meer te zien dan alleen deze stad.

Terug aan boord van de Costa Luminosa nemen we een verfrissend colaatje uit de minibar en genieten we nog even van het zonnetje op ons balkon.

Hondje in tas kijkt toe hoe katten gevoerd worden

Eigenlijk hebben we met dit mooie weer wel trek gekregen in een ijsje. Dus besluiten we naar de Chocoladebar te gaan waar ze ook ijs verkopen. Eidam Karl is daar weer en hij stelt ons voor aan een andere collega, die nu ook bij hem achter de counter staat. I Ketut heet hij. Het is weer erg gezellig en we worden gematst met onze ijsjes. Ook krijgen we nog een met chocolade overgoten hapje als traktatie. We voelen ons erg speciaal. Zeker als we horen dat een andere collega die we eerder slechts één keer kort gesproken hebben, heeft gezegd dat we ook in het casino bij hem langs moeten komen. Er draait een heel netwerk om het ons naar de zin te maken!

Dan gaan we weer terug naar de hut. Nog even opfrissen voor we naar het diner gaan. Vannacht hebben we weer een uurtje extra en morgen zitten we de hele dag op zee. Lekker!