Sint Maarten. Maho Beach

Woensdag 27 november 2019

Vannacht hebben we weer een uurtje extra gehad en nu verschillen we 5 uur met Nederland. Bij het verschijnen van dit verslag ligt menigeen in Nederland wellicht al te slapen. We zijn dan ook ruim op tijd wakker. We hoeven pas om 8:45 uur bij de Grand Bar te zijn voor onze excursie, dus hebben we genoeg tijd om rustig in de Club te ontbijten.

We liggen vandaag met vier cruiseschepen in de haven van Sint Maarten. Een schip van Aida, van Tui en een enorm bakbeest van Royal Caribbean, de Allure of the Seas. Wij liggen daarnaast en ons schip lijkt opeens een stuk kleiner.

Onze excursie gaat naar Maho Beach. Bekend om zijn ligging aan het einde, of begin, van de landingsbaan van het Prinses Juliana vliegveld. Hier kom je eerder voor de vliegtuigen dan voor het strand. De bus brengt ons in ongeveer een half uur naar de parkeerplaats vlak bij het strand en we lopen richting het midden van het strand, gelegen tussen twee horecagelegenheden.

Er is nog weinig activiteit te zien. Geen vliegtuigen in de lucht en ook op de luchthaven is weinig beweging. We gaan dus weer even terug naar een winkeltje en kopen ons zoveelste souvenirtje. Dan willen we wat gaan drinken, maar zien dat een vliegtuig ondertussen taxiet naar het begin van de baan. Dus snel weer het strand op om van dichtbij het vertrek mee te maken. Het is imposant er zo dicht bij te kunnen staan.

We staan nog enigszins uit het verlengde van de baan en kijken dus wat schuin naar het vertrek. Dit is een redelijk formaat vliegtuig en aan de geblindeerde ramen te zien, waarschijnlijk vracht, of toeristen die niets van de omgeving willen zien.

Daarna volgen wat landende vliegtuigen en wat kleine vertrekkende vliegtuigen. De aankomende vliegtuigen komen boven zee in beeld en vliegen voor je gevoel recht op je af, nu we wel in het verlengde van de baan staan.

Dan komt er een vliegtuig van Caribbean Airlines aan taxiën naar het begin van de landingsbaan, of beter nu: startbaan. We staan er nu recht achter en hebben de video lopen. Als het toestel de motoren vol inzet, voelen we de flinke druk, al snel gevolgd door een zandstorm. De camera stil houden valt even niet mee. Het petje van Co waait weg, ook al zat deze in de stormstand (achterstevoren) op zijn hoofd. Als het toestel enige afstand heeft afgelegd, wordt de luchtstroom weer normaal en kunnen we weer veilig onze ogen richting de baan openen. Een meisje dat achter Co op het strand ligt, heeft zijn petje opgevangen. Wat een geluk.

Jeroen geniet tussendoor nog even van het warme, kraakheldere zeewater hier. Het strand loopt nogal steil af, dus heel ver het water in lopen gaat niet. Wel lekker om even de benen af te koelen, want met 30 graden is het een pittige dag hier!

Na twee uur gaan we met de bus weer terug naar het schip. We vonden het een geweldige ervaring ook al hebben we niet de Boeing 747 van KLM meegemaakt, die overigens al enige tijd niet meer op Sint Maarten vliegt. KLM vliegt tegenwoordig met een kleiner toestel op deze luchthaven. We maken onderweg nog een korte foto-stop op een uitzichtpunt.

Terug in de haven gaan we nog wat winkeltjes door. We hopen stroopwafels te kunnen vinden voor een van de barmannen, maar het winkeltje dat deze zou hebben, blijkt buiten het havengebied te liggen en we hebben er gewoon even geen zin in om daar dan nog naar toe te wandelen.

Aan boord nemen we een wat late lunch en daarna uploaden we twee video’s naar Youtube voor gebruik in ons verslag. Daarbij hebben we bij onze keuze ook vooral naar de hoeveelheid data moeten kijken want dat hebben we beperkt en het gaat niet snel. Maar we hopen dat de filmpjes toch leuk genoeg zijn.

In afwachting van de upload (verwachte tijd 23 minuten) gaan we een ijsje halen bij Gail en Karl. Daarna een colaatje bij Jan en met hen delen we onze ervaring, laten we foto’s en video’s zien die we gemaakt hebben. Dan is het tijd om op ons balkon in de warmte maar uit de zon nog wat te gaan lezen.

One thought on “Sint Maarten. Maho Beach

  1. Nicole schreef:

    Ongelooflijk, die vliegtuigen zo laag over.
    Jullie maken weer een mooie reis. Ik voel wel een
    die-eetje aankomen…als jullie terug zijn,
    Veel plezier nog en blijf schrijven. Ik geniet van jullie verhalen.

Comments are closed.