Santa Cruz de Tenerife

DSCF6872_resizeMaandag 8 december 2014

De wekker staat vandaag al op 6:30 uur, want onze excursie vertrekt om 8:15 uur. Als we wakker zijn, zien we dat we zojuist bij Tenerife zijn aangekomen. De lichtjes van de haven van Santa Cruz branden nog. Na het ontbijt verzamelen we in de Piano Bar op dek 3, waar we onze bus sticker krijgen. We gaan vandaag naar Loro Parque, een dierentuin bij Puerto de la Cruz. De excursie naar de vulkaan Teide ging helaas niet door wegens gebrek aan belangstelling.

DSCF6901_resizeIn de bus is er enige verwarring bij de tour guides, omdat er een controlestrook van een excursieticket ontbreekt. Qua organisatie valt er nog wel wat te verbeteren aan het systeem van Costa. We vertrekken met enige vertraging, maar onze gids vertelt gelukkig dat we daarom een half uur langer in de dierentuin zullen blijven. Dat is dan weer netjes geregeld.

P1040997_resizeDe aanblik van de stad Santa Cruz is eerlijk gezegd niet erg bijzonder. Heel veel moderne hoogbouw en lelijke betonnen kolossen. Het verschil na het pittoreske Funchal is best groot. Het opera gebouw vlakbij de haven valt in positieve zin op. Dit lijkt geïnspireerd door de opera van Sydney. Als we eenmaal de stad uit zijn met de bus, zien we dat Tenerife wel mooie natuur te bieden heeft, met groen begroeide heuvels. Even later krijgen we zicht op de vulkaan Teide, waar al een laagje sneeuw op ligt. Volgens de gids is het de mooiste vulkaan ter wereld, maar hij zegt erbij dat hij bevooroordeeld is omdat hij hier geboren is. Na een klein uur komen we aan in Puerto de la Cruz, met zijn zwarte lava zandstranden. Ook dit plekje lijkt niet heel aantrekkelijk qua aanblik, maar biedt wel mooi uitzicht op de vulkaan. Het weer ziet er goed uit vanmorgen. Veel zon en behoorlijk warm.

P1050048_resizeNet buiten de stad ligt Loro Parque, onze bestemming voor vandaag. Als we snel doorlopen kunnen we de zeeleeuwen show nog zien, één van de drie shows hier met zeezoogdieren. Daarna kunnen we het park verder gaan verkennen. We zien o.a. een hele mooie grote miereneter, een witte tijger en twee luipaarden waarvan er één zwart is. Om 11:00 uur is het tijd voor de dolfijnen show. Wat zit die leuk in elkaar! En we krijgen nog wat educatie over wat we moeten doen als we een gestrande dolfijn op het strand tegenkomen. Dan gaan we direct door naar de orka show vlakbij. Voor aanvang worden er wat grappen en grollen met het publiek gemaakt, met twee camera’s en een groot scherm achter het bad. En na de uitleg over de Splash Zone, vertrekken veel mensen in paniek naar hoger gelegen stoelen. Terecht, blijkt later, want de orka’s kunnen flink splashen! De bekende orka Morgan (tijdelijk in Nederland geweest) verblijft hier. We krijgen uitleg over zijn gehoorproblemen en de vooruitgang die hij hier al heeft geboekt. Na de orka’s lopen we nog langs de laatste dieren in het park en eindigen we bij de pinguïns. Eerst kom je in het gebouw in een soort zomer situatie. En dan ga je verder omhoog en kom je bij een ruimte waar heel veel verschillende pinguïns in een winter verblijf zijn, met sneeuwmachine en al. Om te voorkomen dat iedereen hier te lang voor het raam blijft staan, ga je op een lopende band heel langzaam aan het hele tafereel voorbij. Wat een leuke vinding! Bij de uitgang kopen we nog onze souvenir foto die bij de entree was gemaakt en we hadden eerder vandaag al een pluchen orka gekocht.

P1050053_resizeOm 13:00 uur gaat de bus weer terug naar Santa Cruz. Aan boord gaan we lekker lunchen op dek 9. Daarna hebben we eigenlijk niet zo’n zin meer om de stad nog in te lopen. Het ziet er gewoon niet zo aantrekkelijk uit en zoveel tijd is er ook niet meer voor vertrek. We gaan lekker een boekje lezen op het balkon.

Om 17:00 uur is het dan zover: ons vertrek voor de transatlantische oversteek van 6 dagen en 7 nachten! Toch wel een bijzonder momentje. Je krijgt een beetje een idee hoe mensen zich vroeger gevoeld moeten hebben als ze per boot emigreerden naar Australië of Canada. Overigens moeten we misschien wat rechtzetten uit onze eerdere verslagen. Want als we ons niet vergissen, behoren Madeira en de Canarische eilanden tot het werelddeel Afrika. Daarmee was Casablanca voor ons dus niet de eerste keer op het Afrikaanse continent. We zijn immers twee keer eerder op Madeira geweest. Prijsvraag: Weet iemand tot welk continent de Caraïbische eilanden Antigua, Tortola, Isla Catalina en Grand Turk behoren? Noord- of Zuid-Amerika?

P1050070_resizeOm 18:15 uur gaan we weer aan tafel voor ons diner. Vandaag o.a. chateaubriand en ieder twee “must taste” toetjes: strawberry cheesecake en crème catalane. Mmmmm! Ook worden we weer verrast met een dansje van de obers. Die van ons dansen niet mee. Reynante is er met zijn 34 jaar te oud voor, vindt hij, en Odelon heeft geen danstalent, zegt ‘ie.

Tijdens het eten varen we oostwaarts om Tenerife heen. De lichtjes van de kustplaatsen liggen als een goudader tegen de horizon te schitteren. Volgens de informatie uit de Today komen we dan straks nog langs La Gomera en vannacht langs El Hierro. En dan… de grote blauwe leegte…

Als we in de hut zijn, klopt onze cabin steward op de deur. Sinds gisteren is er een Nederlandse hostes weer aan boord en is ook het krantje Today in het Nederlands beschikbaar.

In het krantje lezen we dat satelietontvangst voor de tv niet gegarandeerd kan worden. Misschien geldt dat ook voor internet. Nou ja, we zien wel. Het moet toch ook een beetje zonder kunnen. Dus misschien verschijnen onze verslagen niet dagelijks.

One thought on “Santa Cruz de Tenerife

  1. Ed en Willem schreef:

    Hoi mannen, we merken wel of er wel of geen internet op volle zee is. Fijne oversteeek gewenst met een rustige zee.

Comments are closed.