Tortola

DSCF7182Dinsdag 16 december 2014

Half 7 gaat de wekker. We varen nog.

We moeten er op tijd uit want we moeten om 8 uur verzamelen voor onze excursie. Daarvoor willen we natuurlijk nog even ontbijten. Het verzamelen is in het theater en als we naar de uitgang mogen, worden we langs een vreemde route daarheen gedirigeerd, namelijk via lelijke witte noodtrappen, waar je normaal niet komt.

DSCF7225Het weer ziet er niet zo goed uit. Er is nog een beetje zon, maar de bewolking overheerst. We gaan vandaag in open busjes een tour maken over het eiland, met een stop op een strandje en bij winkels in een klein plaatsje.

Vandaag moeten we met tenderbootjes naar de wal. Normaal ligt het schip hier aan de steiger, maar deze wordt gerenoveerd. Onze tender-bestuurder blijkt niet goed te weten waar hij heen moet. Middels de portofoon probeert hij te achterhalen waar de aanlegplaats is. Daar aangekomen, staat onze gids ons al op te wachten. Hij brengt ons naar de bus, we klimmen er aan de linker kant in en nemen plaats op de bankjes. Onze gids legt ons van alles uit vanuit zijn cabine. Vooral in het begin weet hij van alles te vertellen en helaas blijken in het begin de meeste bezienswaardigheden aan de linkerkant te liggen. Wij zitten rechts en moeten erg buigen om onder het dak door te kijken.

DSCF7222De wegen zijn vaak erg steil met scherpe bochten en het wegdek verleidt tot vreemde manoeuvres om de gaten te ontwijken. We worden dus lekker door elkaar geschud. Eenmaal in de heuvels krijgen we mooie uitzichten, ook aan de rechterkant, over de heuvels, de kustlijnen en de andere Britse Maagdeneilanden in de buurt, zoals “Jost van Dyke”. Regelmatig stopt de chauffeur even en roept “photo!” door zijn microfoon. Al snel roepen we dat vrolijk mee.

P1050221De groep bestaat vandaag uit Franstalige en Engelstalige mensen. De gids spreekt uitsluitend in het Engels. Gelukkig wel veel beter verstaanbaar dan gisteren op Antigua.

Aan de andere kant van het eiland stoppen we aan het strand bij de Long Bay Beach Club, waar we wat te drinken krijgen. Hier blijven we een uurtje en kunnen mensen in zee gaan zwemmen of op strand gaan liggen. Ware het niet dat er al snel een tropische bui losbarst waardoor iedereen op het overdekte terras komt zitten.

P1050225De bui duurt niet lang en we gaan verder naar Pusser’s Landing , een klein plaatsje met een leuke jachthaven en wat winkeltjes, voor een commerciële stop. Half uurtje hebben we, waarna we langs de kustweg terug gaan naar de haven in de hoofdstad Road Town. Ondertussen begint het weer te regenen. We lopen stevig door naar de tenderboot en besluiten het hierbij te houden wat Tortola betreft. We worden nu doorverwezen naar een grotere boot die blijkbaar de tenderservice uitvoert in plaats van de tenderbootjes van het schip zelf.

Vanwege de regen gaan we het schip op een andere wijze in dan gebruikelijk. Normaal moet je eerst de trap op en dan naar binnen, maar je kunt blijkbaar ook eerst naar binnen en dan omhoog. Dat gaat echter wel via een nauwe trap en omdat er nu 2 tenders leeg lopen is het wat wrikken. Een Italiaanse man wordt het allemaal te veel. Het gaat hem niet snel genoeg en als hij dan ook, zoals gewoonlijk, door de security check moet, wordt hij helemaal boos en roept van alles, wat we gelukkig niet kunnen verstaan. Tierend gaat hij de lift in die daarom door veel mensen maar even vermeden wordt.

P1050228Na de lunch gaan we weer even de sauna in. Nu kijken we niet uit over een lege zee, maar op de groene heuvels van Tortola. Zelfde sauna, ander uitzicht, dat heb je niet vaak. Buiten de sauna kunnen we nog meer van het uitzicht genieten en zien we ook de tenderbootjes bij het schip aanleggen.

Daarna weer wat drinken op het dek. Barman Richard is er ook weer en we bestellen de speciale mojito zoals we gisteren hebben mogen ervaren. Nou, met een lege maag (we lopen richting diner), voel je die wel. Hij doet de dubbele hoeveelheid drank erin.

Het schip vertrekt en we genieten van het uitzicht. Het blijft een heerlijk gevoel om zo te reizen. Het blijft verwonderen hoe zo’n groot schip zich over het water verplaatst.

Laatste foto: Onze vaste obers voor de diners, Reynante Servillon en Odelon Sevilla.