Aan boord in Savona

Dinsdag 2 november 2021

We hebben wat licht geslapen vannacht. Dat is waarschijnlijk toch een beetje de spanning van alle maatregelen rondom Covid om aan boord te mogen van een cruiseschip. We melden ons op de afgesproken tijd voor het ontbijt. Dat ziet er prima uit en wordt netjes naar keuze opgediend door een medewerker. Dat is ook één van de maatregelen die we aan boord van het schip zullen tegenkomen.

Daarna gaan we de huurauto wegbrengen. Deze moet eerst nog vol getankt worden. Het tankstationnetje zit vlakbij. Daar ontstaat enige paniek want Jeroen is zijn mondkapje kwijt. Achteraf blijkt hij dat in de parkeergarage te hebben laten vallen. Gelukkig maakt de eigenaar er niet veel van. Hij heeft het al veel te druk met alle pompen te bedienen in zijn eentje. Hier in Italië is het vaak geen selfservice. Dan door naar het verhuurkantoor van Hertz. Daar blijkt geen parkeerruimte aan de straat te zijn. Jeroen zet de auto daarom maar op een bushalte en Co loopt even terug naar het kantoor. De medewerker loopt met hem mee, checkt de auto en zegt dat alles goed is zo. Gelukkig maar.

Daarna lopen we terug naar het hotel. Het is mooi weer vandaag in Savona, zonnig met een graad of 18. De jas is al snel te warm. Terug bij het hotel pakken we onze rugzakken en checken uit. De cruise terminal is zo’n beetje om de hoek. We moeten nog een minuut of 10 wachten voordat we het terrein op mogen.

Bij binnenkomst in de terminal wordt eerst onze temperatuur gecheckt, daarna onze papieren. Een QR code wordt niet gevraagd, maar goed, iedereen moet hier toch getest worden. Omdat we de eerste groep zijn, mogen we meteen door naar de test ruimte. Co is eerst aan de beurt, daarna Jeroen. Het voelt een beetje prikkelig in de neus, maar valt verder eigenlijk reuze mee. Nu in spanning afwachten op de uitslag. Die blijkt eigenlijk verrassend snel te komen. Kennelijk hebben we toch geen PCR test gehad, maar de snellere antigeen test, die al na een kwartier de uitslag geeft. We mogen door naar de security check en daarna zijn we gewoon al aan boord! Wat een feest! Om half 11 al aan boord, dat hebben we nog niet eerder meegemaakt.

We lopen als eerste naar de Gelateria op dek 5, want daar werkt barvrouw Susan, die we kennen van meerdere cruises. Zodra ze ons ziet, vliegt ze van achter de toonbank vandaan om ons te begroeten. Het is alweer drie jaar geleden dat we elkaar gezien hebben, en met deze moeilijke omstandigheden in de wereld zijn we blij dat we elkaar weer in levende lijve mogen treffen. We krijgen van haar een supersapje en een muntthee. Verder horen we dat er maar 800 man aan boord zal zijn, terwijl dit schip een maximum aantal passagiers kent van ruim 5.000. Het zal dus vrij rustig zijn overal. Vanaf Barcelona – vlak voor het einde van onze cruise – zou het een stuk drukker moeten worden.

Dan kunnen we op dek 12 onze rugzakken tijdelijk parkeren en gaan we door naar de Spa om daar de toegang voor de komende reis te reserveren. Deze blijkt nu beperkt toegankelijk voor een klein aantal tegelijk en in tijdsruimtes van 2 uur. Daarna wordt alles weer gereinigd. We weten nog niet precies hoe laat onze excursies zullen zijn, maar we boeken gewoon voor alle dagen het tijdslot van 14:00 tot 16:00 uur. Afzeggen mag altijd nog. We krijgen nog even een rondleiding door de spa en tevens een hele korte gratis nekmassage.

Vervolgens nemen we een lunch bij het buffet. Dat werkt inderdaad ook zo dat je een tafel krijgt toegewezen en dat je langs het buffet gaat, zegt wat je wilt hebben, en dat wordt dan voor je opgeschept. Prima te doen zo, en we genieten van wat verse groente, zoet-zuur vlees en een spiesje.

Tegen 14:00 uur komt het bericht dat de hutten gereed zijn en kunnen we gaan kijken in onze minisuite 7261. Deze zit weer op de achterkant van het schip, met een mooi balkon wat zo de hoek om loopt. Helemaal zoals we het graag hebben willen! Dan gaan we nog onze credit card registreren, waarmee alle formaliteiten zijn afgerond. Bij het Club Restaurant loopt ober Jignesh naar buiten om ons te begroeten. Hij was onze ober op onze laatste cruise van 2 jaar geleden. Leuk om hem ook weer te zien! We lopen verder over de verschillende buitendekken en genieten van het heerlijke weer. Een ijsje past daar ook wel bij, vinden we, dus die halen we bij Susan in de Gelateria en kunnen we lekker buiten in de zon oppeuzelen.

Onderweg terug naar de hut ontmoeten we onze cabin steward Rowell, die meldt dat onze koffers zijn gearriveerd. Die pakken we uit en ondertussen genieten we nog wat door met de aangeboden fles prosecco voor de Perla Diamante leden van de Costa Club en de bijbehorende hapjes. Wat een verwennerij weer!

Ook de emergency drill is vaste prik op een cruise. Op dit schip hoeven we niet buiten te staan, maar verzamelen we op dek 5 bij de Salon Teodora, om daar te luisteren naar de uitleg van de noodprocedure.

Dan is het alweer bijna tijd voor het vertrek uit Savona. Dat kunnen we mooi vanaf ons balkon zien. Om 18:40 uur worden we verwacht in restaurant Adularia. Dat is in het midden van het schip en speciaal gereserveerd voor Perla Diamante leden. We weten al dat supervisor Erwin Lamera daar werkt en ja hoor, we zitten nog maar net of hij komt ons gedag zeggen. Het is een feest van herkenning vandaag. Even later komt ook ober Jerwin Garcia nog langs onze tafel. Hij werkt in het andere restaurant en kan dus niet lang blijven babbelen. We genieten van een prima diner en als we tegen Erwin zeggen dat de beef Wellington uitstekend smaakte, regelt hij meteen nog een exemplaar voor ons. Dat wordt letterlijk weer een zware cruise…

Straks gaan we nog eens kijken welke bar ons het beste gaat bevallen voor de cocktails en dan is het tijd om de oogjes te sluiten. We zijn opgelucht dat alle reis stress erop zit en dat we nu kunnen genieten.

2 thoughts on “Aan boord in Savona

  1. Henk schreef:

    Maximaal genieten zou ik zeggen

  2. Aafje schreef:

    Ja net het verslag gelezen,het is net of ik op het schip
    zit zie het zo voor me.De hut ziet er ook perfect uit
    Toast op jullie om 9 uur vanavond

Comments are closed.