Cartagena

Dinsdag 9 november 2021

We zijn toch weer vóór de wekker wakker en het schip vaart zo’n beetje de haven van Cartagena binnen. We nemen snel een douche en gaan dan voor het eerst op dek 10 ontbijten, bij het buffet. Daar is het nog heerlijk rustig, zodat we snel de inwendige mens kunnen voorbereiden op de dag van vandaag.

Nog even terug in de hut onze rugzak pakken en de twee waterflesjes die we van barman José hadden meegekregen, en dan kunnen we naar het verzamelpunt in het theater. Na een paar minuten mogen we dan van boord naar de bus.

In dit geval mocht het nieuwe gebouw boven de oude gevel uitsteken.

We krijgen weer de audio apparaatjes uitgereikt. Vandaag is het opnieuw een combinatie van Frans- en Engelstaligen, dus de gids heeft het druk met vertellen. Bovendien is Frans niet haar beste taal, zegt ze, maar naar onze indruk brengt ze het er prima van af.

We beginnen met een korte busrit van een half uur, om het oude centrum heen. Dat geeft gids Vera de gelegenheid om wat over Cartagena te vertellen. Eén van de bekendste inwoners van  heel lang geleden was Hannibal, die met zijn olifanten ten strijde trok naar Rome.

Romeins theater van bovenaf aan het begin van de tour. Later bezoeken we het nog.

Tegenwoordig is het een studentenstad, door de aanwezigheid van een technische universiteit. En van oudsher is hier ook een grote marinebasis, met vooral de onderzeeërs als belangrijkste onderdeel. We komen op een rotonde nog een replica tegen van de eerste onderzeeër die een torpedo kon afvuren. Uitvinding van hier, dus.

Gevel blijft staan, nieuwbouw komt er achter

Eenmaal uit de bus gaan we te voet verder. We starten met het beklimmen van één van de vijf heuvels die het centrum van Cartagena kent. In de oudheid lag de oude stad op een schiereiland tussen het water en een lagune. Met die vijf heuvels om de stad was het dus heel goed te verdedigen.

Geen vakantie zonder foto van een kat.

Bovenop de heuvel is een park gemaakt en van hier uit hebben we natuurlijk een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. We zien ook het oude Romeinse theater liggen, wat we later zullen bezoeken. Ernaast ligt een nieuw theater. Op vraag van Jeroen vertelt de gids dat dit in 1979 is gebouwd, zonder weet te hebben van het Romeinse theater. Daar stonden toen nog woonhuizen overheen gebouwd. Pas in 1989 is het Romeinse theater ontdekt, zijn de vervallen huizen onteigend en is de conservatie en reconstructie van het oude theater begonnen.

We lopen de heuvel weer af en gaan verder door het centrum van de stad. Opvallend is het grote aantal historische gevels, waarachter het oude pand is weg gesloopt. Soms is daar al een compleet nieuw gebouw achter neergezet. In andere gevallen is het nog wachten op archeologisch onderzoek en financiering voor de nieuwbouw bij de eigenaren, zo vertelt de gids.

Op het centrale plein, wat vroeger het Romeinse forum was, staan een paar enorme Australische vijgenbomen. Deze vormen luchtwortels die uitgroeien tot nieuwe stammen om de lange takken te ondersteunen.

In de grootste straten van het centrum krijgen we nog wat uitleg en verhalen over een paar historische panden. Er zijn ook op diverse plekken opgravingen te zien uit de Romeinse tijd, die hier 600 jaar heeft geduurd. Bij die opgravingen zien we eindelijk ook een paar katten. Die zijn we deze vakantie nog niet eerder tegengekomen.

Dan gaat de gids de kaartjes halen voor de toegang tot het Romeinse theater. Ook daar krijgen we nog een toelichting van onze gids in het Frans en in het Engels. Overigens nog een “fun fact” over onze gids Vera. Zij komt uit Argentinië en heeft op de lagere school in de klas gezeten bij niemand minder dan koningin Maxima!

Tot slot lopen we nog langs het stadhuis van de stad en dan zit de wandeling erop. De bus brengt ons voor de laatste paar 100 meter terug naar de haven (dat mogen we waarschijnlijk niet lopen). We hebben zo een leuke indruk gekregen van het centrum van de stad.

Terug aan boord pakken we ons vaste programma weer op. Eerst voor de lunch naar het buffet op dek 10, met vandaag een heerlijke runderstoofpot. Daarna weer twee uurtjes badderen in de Spa (het is zo rustig dat we het bubbelbad voor ons zelf hebben) en vervolgens de kranten bijlezen op het balkon. Ondanks dat we vandaag wat meer bewolking hebben dan de afgelopen dagen, is het een prima weertje voor begin november.