Ampelos en Stavrinides

P1050549_resizeWoensdag 27 mei 2015

Vannacht worden we wakker van enorme onweersbuien. Het klettert van de regen en het bliksemt veel. Op een gegeven moment slaat het ergens vlakbij in met een grote klap en is er even een dip in de stroom. ’s Morgens zien we de schade. Er is heel veel zand de lucht uit geregend en alles ziet er dan ook roodbruin uit. De medewerkers van het hotel zijn al druk bezig om alle stoelen en terrassen schoon te maken. Het zwembad ziet er ook niet fris uit. Later horen van manager John dat we er wel in kunnen zwemmen, maar dat het nog wel een paar dagen gaat duren voordat alle stof eruit gefilterd is. We begrijpen dat het hier al sinds maart niet meer geregend heeft en dat terwijl er in maart en april normaal nog redelijk wat neerslag valt. De regen is daarom op zich wel welkom, maar het stof pakt wat minder uit.

DSCF7925_resizeHet ontbijt moeten we dus aan een tafeltje binnen gebruiken. Meteen komt er al een rode kater op ons af voor een lekker hapje. Hij is redelijk brutaal maar krijgt toch wat kattensnoepjes van ons. Later mag hij met Elpida mee naar achteren, waar hij wat te eten krijgt van haar. Ze heeft zelf katten en zorgt ook voor de katten die hier rondlopen. Ze zijn op het eiland bezig met een programma om katten en honden te steriliseren. Als dat gebeurd is, hebben ze een “knipje” in hun oor. Hopelijk scheelt dit in de wildgroei aan zwerfkatten hier.

P1050558_resizeNa het ontbijt treffen we de hostess van TUI beneden in de lobby. We boeken bij haar de excursie naar Patmos voor aanstaande maandag. We zijn de laatste jaren natuurlijk gewend om te varen op onze vakanties, dus we zijn bang voor ontwenningsverschijnselen, haha!

P1050568_resizeDaarna gaan we op pad voor onze eerste wandeling. We rijden vanaf de kustweg omhoog naar het bergdorpje Ampelos. Onze kanariegele Hyundai Getz piept en kraakt al hobbelend over de smalle weggetjes. We hebben dit keer een nogal aftandse huurauto gekregen, waarvan de airo niet echt functioneert. Gelukkig volstaat het met deze temperaturen om je raampje gewoon open te draaien. Ook is de auto er niet schoner op geworden met zandregen van vannacht… Aangekomen in Ampelos parkeren we de auto en vinden we al snel het paadje langs de bergwand naar een waterval. Hier en daar is het wat klimmen en klauteren en hangen er touwen om je aan vast te kunnen houden. Na ruim een half uur komen we bij de waterval die eigenlijk wel verrassend mooi is. Zo’n 10 meter hoog en behoorlijk wat water, misschien door de regenval van vannacht. Op de terugweg nemen we nog een afslag naar de kleine waterval. Daarbij lopen we per ongeluk een verkeerd pad op, waardoor we vastlopen in de struiken en weer omdraaien. Een eindje terug zien we de goede afslag en komen we alsnog bij de kleine waterval. Daarna lopen we weer terug naar Ampelos. Er bloeien heel veel planten en struiken in deze tijd, de natuur ziet er schitterend uit. We zien bekende planten als de oleander en de brem, maar ook bijzondere zoals de drakenwortel.

DSCF7944_resizeTerug in Ampelos nemen we een lichte lunch bij de taverna op de platia. De tzatziki, dolmadakia en de saganaki smaken weer prima. Daarna besluiten we nog door te wandelen naar het verderop liggende bergdorpje Stavrinides. Dat is opnieuw iets van een half uur lopen. Het is er prima weer voor. Niet te warm en redelijk veel zon. Stavrinides is een erg slaperig dorpje, waar alleen een paar vechtende katten wat reuring geven. We delen nog wat kattensnoepjes uit, kletsen even met een paar mede-wandelaars en gaan dan dezelfde route weer terug naar de auto.

DSCF7938_resizeTerug in het hotel relaxen we op ons eigen ruime terras met ligbedden en stoelen. En dan maken we ons weer op voor het diner. Dit keer gaan we in Kokkari eten bij Basilico, het Italiaanse restaurant waar we vijf jaar geleden zo vaak zijn geweest. Het is er nog heel rustig en de plastic windschermen zijn naar beneden, waardoor het schitterende uitzicht op de baai van Kokkari ons een beetje wordt ontnomen. Maar dat mag de pret niet drukken, want we eten er heerlijk met een koude vleesschotel vooraf en twee kipgerechten als hoofdgerecht. Ook zijn er weer de nodige buurtkatten die ons gezelschap houden. Je vraagt je bijna af of we alleen voor de katten naar Samos zijn teruggekomen… Zoals we gewend waren, krijgen we nog wat cadeautjes: een extra glaasje rosé en een limoncello tot besluit. Wat een verwennerij!

Tip: klik op foto’s voor grotere afbeelding en ga daarna middels de back-knop van de browser of de backspace toets terug naar het verslag.