Reykjavik. Blue Lagoon

Dinsdag 25 juli 2023

Als we vanmorgen wakker worden, loopt de Costa Favolosa de haven van Reykjavik binnen (voor verslag van 6 jaar geleden, klik hier). Het weer ziet er niet verkeerd uit, veel bewolking, maar ook wat gaatjes erin voor de zon. En de temperatuur voelt aangenaam aan, nadat we in Groenland zijn geweest.

In de verte een rookpluim bij de lava-uitbarsting die nu actueel is

Vandaag staat er weer een excursie op het programma. De verzameltijd is 9:15 uur, dus we hebben nog tijd genoeg om beneden in het restaurant te ontbijten. Daar bestellen we voor vanavond meteen de tomahawk steak, een extra grote rib eye steak voor twee personen. Die hebben we vorig jaar een keertje geprobeerd en beviel toen best goed. Nog meer goed nieuws, want er staat vanavond eindelijk ook uiensoep op het menu! Daar zaten we al twee weken op te wachten.

Als we van boord mogen, blijkt het nog best een stukje lopen te zijn naar de bussen. Er ligt nog een ander schip hier aan de kade, de Viking Star, en daar moeten we ook nog langs lopen. Misschien dat we daarom met wat vertraging vertrekken uit de haven. Doel van vandaag is een bezoek aan de Blue Lagoon. Deze spa wordt gevuld met zeewater, wat wordt verwarmd door de naastgelegen geothermische installatie. Het gaat eerst 2000 meter diep de grond in en als het weer boven komt, heeft het een temperatuur van zo’n 37-40 graden. Prima om een paar uurtjes in te badderen.

De busrit gaat van Reykjavik over het schiereiland Reykjanes. Als we de bebouwing van de stad achter ons gelaten hebben, rijden we door lava-velden met hun zwarte grillige rotsen, waarop alleen wat mos groeit. Op de achtergrond zijn verschillende vulkanen te zien. Eéntje is er op het moment actief, dat was de afgelopen dagen wereldwijd in het nieuws. Vanaf de weg zien we de rookpluimen vanaf de lavastroom komen. Het wordt afgeraden om erheen te lopen (wat overigens nog 9 km zou zijn) vanwege de giftige dampen die uit de lava omhoog komen.

Dan komen we aan bij de Blue Lagoon. We gaan als groep naar binnen, maar dat geeft nogal wat gedoe. In ieder geval duurt het vrij lang voordat we ons armbandje voor de lockers krijgen en er zou verder nog wat uitgelegd worden over het bezoek hier, maar dat blijft achterwege. We gaan het zelf maar ontdekken.

We kleden ons om en nemen de verplichte douche (moet vanwege hygiëne volledig bloot) . Voor sommige buitenlanders kan dit een onprettige ervaring zijn, maar er lijkt vandaag weinig toezicht te zijn op ontkleed douchen. Dan is het tijd om het water in te gaan. De setting hier is fantastisch. De natuurlijke poelen met witte ondergrond geven het water een prachtige lichtblauwe kleur. Op de achtergrond komen de stoomwolken uit de geothermische installatie en in de verte zie je de vulkanen.

Het water is rijk aan algen, minerale zouten en fijn silicium modder. Het moet heel goed zijn voor je huid en dus helpen bij problemen als psoriasis of eczeem. Er wordt verder geen chloor aan het water toegevoegd, want er kunnen geen bacteriën in overleven.

Bij het bezoek is onder andere een drankje inbegrepen, dus we dobberen langzaam naar de in het water gelegen bar, waar we een colaatje nemen. Co haalt daarna zijn mobiele telefoon uit de locker, zodat we hier ook wat foto’s kunnen nemen. Dat mag zolang je de privacy van anderen maar respecteert. Voor de zekerheid doen we de telefoon in een plastic zak en dragen hem zo boven water naar de volgende plek.

Verderop in het water is de masker-bar. Hier kun je je inbegrepen modder masker ophalen. Je krijgt wat in je handen gesmeerd en dat mag je dan zelf over je gezicht en hals verspreiden. Na een kwartiertje weer afspoelen met water en kijk nou, we lijken wel tien jaar jonger. Oordeel zelf maar aan de hand van de foto’s.

Er is ook nog een soort waterval waar je onder kunt gaan staan voor een hydro massage. Hier ruik je wat zwavelgeur, zodat je weer even beseft dat je in vulkanisch actief gebied bent. Verder zijn er nog een paar sauna cabines en stoombaden, maar daar hebben we nu onvoldoende tijd voor. Dat komt dan wel weer bij een eventueel volgend bezoek.

Om 12:30 uur zijn we wel uitgebadderd en kleden ons weer om. De gids had nog verteld dat er naast het complex een mooie wandelroute loopt richting de parkeerplaats. Hij heeft inderdaad gelijk, want hier zie je de lichtblauwe waterpoelen met de witte silicium ondergrond in hun natuurlijke omgeving, zonder badende mensen erin.

Volledig relaxed stappen we de bus in, die ons weer in 45 minuten terug brengt naar de haven. Als we aan boord stappen, klinkt er een omroep dat ze op het schip een zogenoemde black-out test gaan uitvoeren, waarbij de liften ook niet zullen werken. En inderdaad, net op het moment dat we de lift in stappen, valt alles stil. We kunnen er gelukkig wel uit, maar het is even onduidelijk hoe lang dit gaat duren. We besluiten dan maar om in etappes naar boven te gaan van dek 1 naar dek 9, want dit is voor Co zijn knieën natuurlijk niet fijn. Op dek 3 en dek 5 stoppen we voor een colaatje en praten we even bij met het bar personeel. Jeroen is zo relaxed dat hij zijn jas vergeet op dek 3, dus die moet nog even terug.

We nemen een kleine late lunch op dek 9 en gaan vervolgens nog even door met relaxen op ons balkon. We nemen het laatste uitzicht op IJsland tot ons, want morgen varen we weer door richting Schotland.

2 thoughts on “Reykjavik. Blue Lagoon

  1. Cor Lamers schreef:

    leuk blog. Mooie reis.

  2. Henk schreef:

    Ziet er mooi uit dat lichte blauw. En jullie zien er allebij weer jonger uit.

Comments are closed.