We worden zo’n beetje wakker als we langzaam de haven van Tanger binnenvaren. Vanaf ons balkon kijken we recht naar de stad. De kade waar we aanleggen is op loopafstand van het oude centrum, dus dat komt mooi uit. We doen een poging voor een warm ontbijt in het restaurant beneden. Daar staat weer een lange rij, dus we besluiten toch maar gewoon een koud ontbijtje te nemen bij het buffet op de negende etage. Smaakt overigens prima.
We kunnen op etage 0 het schip af en dan is het ongeveer 800 meter lopen naar de ingang van de oude medina van Tanger. We bereiden ons voor op een leger van taxichauffeurs, gidsen en rommel-verkopers die ons zullen bestormen. Dat was in december in Casablanca in ieder geval wel zo. Hier valt het eigenlijk wel mee. Na een paar keer duidelijk “nee” zeggen, haken ze snel af.
We volgen wat andere passagiers naar de muren van de medina en lopen dan door één van de vele poorten naar binnen. Bij de ingang staat een bord met een plattegrond, waarop een aantal toeristische routes staat aangegeven in verschillende kleuren. Deze worden met bordjes op de muren aangegeven. Jeroen heeft ook een ANWB boek van Marokko mee, met daarin een plattegrond van Tanger. Dit zou dus goed moeten komen, zou je denken.
In de medina is het een drukte van jewelste. De smalle straatjes staan vol met toeristen, lokale bewoners en verkopers en dan komen er ook nog karren en brommertjes doorheen. We volgen de “hoofdstraat” zigzaggend omhoog en lopen dan weer door een poort de medina uit, op de Place 9 Avril. Van hieruit willen we naar het Musée Forbes lopen, een grote villa van de Amerikaanse miljardair Forbes, gebruikt als decor in de Bondfilm The Living Daylights. Al snel hebben we door dat we verkeerd lopen, maar met de kaart van het ANWB boekje komen we er niet uit. De villa moet vlakbij het stadion liggen, maar niet op het punt dat op de kaart staat aangegeven. We komen nog wel bij een plek van opgravingen, waar je een mooi uitzicht hebt over haven en de Straat van Gibraltar. Na wat omzwervingen vinden we toch de villa, die er inderdaad schitterend uitziet, maar niet toegankelijk lijkt. Er staan allemaal militairen voor. Sowieso zien we veel militairen in de stad rondlopen en op (waarschijnlijk) strategische plekken geposteerd staan.
Dan is het weer even zoeken naar de ingang van de kasba. We raken nu een beetje geïrriteerd over die slechte ANWB-kaart. Gelukkig vinden we het toch snel en hier kunnen we weer een route van de stad zelf oppakken. De kasba is het mooiste stuk van de oude stad. Opnieuw veel smalle straatjes, piepkleine winkeltjes en ambachtslieden, zoals bakkers en kaftanmakers. En voor ons heel belangrijk: het wemelt er van de katten. Aan het einde van de route lijkt de straat dood te lopen. We vragen een vrouw naar de “route touristique” en zij wijst naar beneden. Dan worden we aangesproken door een jongen die ons wel de weg zou wijzen. Daar hebben we eigenlijk helemaal geen zin in, maar we komen ook niet van hem af. Bovendien lopen we in een cirkeltje en komen weer op dezelfde plek uit. Dan geven we ons maar gewonnen en laten de jongen ons door de medina leiden, terug richting de haven. Hij vertelt wel aardig wat en doet uiteraard een poging om ons een winkel in te krijgen. Maar je voelt al aan je water dat hij niet zo aardig is om dit allemaal gratis te doen, ondanks dat hij dat wel zegt. Bij de stadspoort nemen we afscheid en vraagt hij inderdaad om geld. Met veel tegenzin geeft Jeroen hem dan maar 5 euro. Het hele gebeuren schiet Jeroen flink in het verkeerde keelgat. Eigenlijk is hij gewoon meer boos op zichzelf dat hij er toch weer ingestonken is. Maar goed, we zijn de stad weer uit en kunnen naar het schip om te gaan lunchen.
Als we weer een beetje bijgekomen zijn, gaan we toch nog even terug naar het centrum voor een tweede poging. Hopelijk kunnen we Tanger dan met een beter gevoel verlaten. We lopen in de medina nu de gele route, die ook niet helemaal duidelijk is en bovendien niet veel interessants biedt. Vervolgens vinden we een winkeltje dat redelijk wat knuffels verkoopt. We zien een leuke beer die 15 euro moet kosten. Maar als Jeroen 20 euro geeft, krijgen we uiteraard Marokkaanse dirhams terug. Gelukkig blijkt dit wel ongeveer 5 euro te zijn. Dan willen we nog graag naar de grote minaret die we al vanaf het schip konden zien uittorenen boven de stad. Eenmaal uit de medina word je gelukkig niet meer lastiggevallen als toerist. Uiteindelijk vinden we de grote Moskee Mohamed V aan een grote boulevard met een parkje er omheen.
Dan vinden we het wel welletjes en gaan linea recta terug naar de haven. Eenmaal aan boord tanken we ons vol met cola en water. Het is weer een zonnige, warme dag, dus we verliezen heel wat vocht.
Vanavond gaan we iets nieuws doen, namelijk twee diners! We hebben een uitnodiging voor het Clubrestaurant om 20:15 uur. Maar ja, onze vaste ober van restaurant Smeralda was wel teleurgesteld dat we dan niet zouden komen eten. Dus besluiten we om eerst beneden een paar gerechten te nemen bij onze zitting van 18:30 uur en dan later door te gaan naar boven voor een paar gangen in het Clubrestaurant. Het clubrestaurant is een restaurant waarvoor je moet bijbetalen, maar met onze status in de Costaclub, mogen we elke cruise daar een keer eten zonder bijbetaling.
Het is overigens hart werken voor ons op het schip. Het moordende tempo waarmee de barmannen een volgend drankje voor je willen neerzetten is bijna niet bij te houden. Een mojito van Co wordt al weggehaald voor het laatste slokje opgedronken kon worden. Bij de lunch ontstaat er tussen twee medewerkers van de bar-service bijna een strijd om ons van cola te voorzien. Je glas is nog niet leeg of de volgende wordt gehaald en in de tijd dat de een onderweg is voor je volgende drankje staat er al weer een ander naast je die je ook wil helpen.
Dus om barpersoneel en obers tevreden te houden, moet je hard werken als passagier.
We gaan op tijd naar bed. Morgen vroeg op voor een lange excursie naar Fez. We zullen waarschijnlijk een onstuimige aankomst bij Cassablanca hebben, zo is ons gewaarschuwd.
tso wel blijven relexen he daar!
Straks Fès, dat vonden wij geweldig. Zeker de medina met de fraaie toegangspoorten is prachtig. Ook daar kun je verdwalen, maar ook volop genieten. Mis niet de oude koranschool en de leerlooierijen: genieten!
Och, ze willen daar zo graag iets verdienen en de enige kans is de toerist; wat maakt die 5 euro uit; twee colaatjes minder aan boord; en die jongen kan weer twee dagen eten!
Casablanca heeft een schitterende moskee en soms moet je even wachten, maar binnen merk je niets meer van de drukte. Ook daar proberen ze je ieder winkeltje binnen te loodsen; hoort er gewoon bij in dat soort landen….!
Zo, weer alle verslagen gelezen. Krijg weer een goede indruk van jullie belevenissen. Enjoy!