Bornholm

DSCF5632_resizeMaandag 4 augustus 2014

Deze nacht is de zee gelukkig een stuk rustiger, dus we kunnen lekker uitslapen. Na een laat ontbijtje in Giardino, shoppen we nog wat nieuwe kleding bij elkaar. Even snel een hoofdstukje lezen en dan is het alweer lunchtijd. Wat vervelend nou, haha! De dag begint nogal grijs, hier en daar valt er een druppel regen. We zien vanaf ons balkon dat de loods aan boord komt om ons de haven van Ronne in te leiden. Daarna volgt een mededeling van de kapitein dat we gedurende twee uur aan de kade zullen aanleggen, zodat we gewoon via de loopplank van boord kunnen. Daarna zal het schip buiten de haven voor anker gaan, zodat we met tender bootjes weer aan boord zullen moeten.

Ondertussen breekt de zon door en wij pakken onze spullen voor de excursie van vanmiddag. We verzamelen om 14:15 uur in de disco en mogen gelukkig al snel naar de bussen. De excursie brengt ons over een gedeelte van het eiland Bornholm met een paar lange stops. We hebben een Deense gids die nogal op leeftijd is en met een zachte diepe stem in de microfoon praat. Dat is niet handig als je wakker wilt blijven in de bus! Hij vertelt met droge humor wat leuke anekdotes over het eiland. Zo hebben ze bijvoorbeeld voor de boeren hier op het eiland Europese landbouwsubsidie aangevraagd als “bergboeren”. Dat kregen ze natuurlijk niet want het eiland is redelijk vlak, maar als troost kreeg het eiland dan wel 7 rotondes aangelegd. Deze dienen nergens voor, omdat het er zelfs in de zomer helemaal niet druk is met het verkeer. Een ander minder leuk verhaal is dat het eiland enorm geleden heeft van de Russische “bevrijders” na de capitulatie van Duitsland.

DSCF5641_resizeOnze eerste stop op het eiland is de ronde witte kerk van Osterland. Dit kerkje uit de 12e eeuw is ooit gebouwd als een soort vesting, met 3 meter dikke muren. Verder zijn de keien met rune-tekens en de muurschilderingen interessant. Je kunt ook de toren van de kerk beklimmen, maar dat is een heel smal trappetje. En het is nogal druk omdat alle bussen van de excursie er tegelijkertijd stoppen. Ze proberen dat een beetje te reguleren met eenrichtingsverkeer, maar natuurlijk is er weer een Italiaan die zich daar niks van aantrekt en zich langs ons probeert te wurmen.

De bus gaat verder naar de noordkust van het eiland, door de weilanden met graan en andere gewassen. Er zijn wel veehouderijen, maar de dieren staan hier meestal binnen omdat ze last hebben gehad van aanwaaiende ziektes als mond- en klauwzeer. In het plekje Gudhjem hebben we een stop van een uur. Dit pittoreske kustplaatsje ligt aan de voet van een klif. We rijden door de smalle steile straatjes naar de haven. Van de gids krijgen we een tip hoe we een mooi rondje door het dorp kunnen lopen. Er zijn nog veel schoorstenen van visrokerijen, die elke visser hier aan huis had, en het restaurant in de haven serveert ook allerlei soorten gerookte vis. Met name de haring is hier populair. We klimmen via het klif naar de kerk en vervolgens nog door naar de windmolen (naar Nederlands model), waar we met de bus al langs reden. Daarna zakken we weer door de gezellige smalle straatjes af naar de haven. Het klimaat op Bornholm is erg mild omdat het opgewarmde water van de Baltische zee de zomers hier verlengt. Daarom zie je er bijvoorbeeld veel vijgenbomen, die elders in Denemarken niet de tijd krijgen om te rijpen.

DSCF5664_resizeDe bus brengt ons naar de laatste stop op de noordwestpunt van het eiland. Daar staat de vesting Hammerhus, de grootste middeleeuwse vesting van Noord Europa. En de enige vesting die nooit door een aanval van buitenaf gevallen is. Vanaf de muren van het kasteel kijk je mooi uit over zee, waar je aan de overkant de kust van Zweden kunt zien liggen.

Daarna rijden we terug naar Ronne, waar ons een wat onaangename verrassing wacht. Er staat een enorme rij mensen te wachten op de kade om met de tenderbootjes teruggebracht te worden naar het schip. Het blijkt dat de zee buiten de haven behoorlijk ruig is, waardoor de tenderbootjes grote moeite hebben om iedereen weer veilig naar het schip te brengen en over te laten stappen. We doen er ruim anderhalf uur over om een plekje in een tender te krijgen. Het is inderdaad een behoorlijk ruige zee, maar gelukkig blijven we droog en zijn we niet zeeziek geworden.

Inmiddels hebben we wel honger gekregen! We gaan daarom snel naar het Samsara restaurant voor het diner. Daar genieten we weer van een reeks heerlijke gerechten. Er is wel wat herrie van de motoren van het schip (dat voor de tenderbootjes continue zijn positie zijwaarts moet corrigeren), waardoor er van alles trilt en wat andere herrie van Franstalige Belgen uit Brussel aan de tafels naast ons. Bij het toetje wordt alles weer lekker rustig.

20140804_191706_resizeWe nemen nog snel een paar borrels in de bar. We blijven niet te lang hangen, want vannacht gaat de klok al een uur vooruit. We varen een dagje door naar het oosten. Volgende stop: Tallinn in Estland.